راهنمای خرید پردازنده کامپیوتر

چکیده مطلب

برای خرید یک کامپیوتر، اصلی‌ترین قطعه‌ای که باید انتخاب کنیم پردازنده هستش. چون انتخاب اون توی انتخاب مادربرد و مابقی قطعات تأثیر مستقیم میزاره. توی این مقاله میخوایم مواردی رو که در انتخاب یه پردازنده خوب برای کامپیوتر مهمه رو بررسی کنیم.

 

اگه توی انتخاب CPU دقت بالایی به خرج بدیم میتونیم به سیستم عالی و پرسرعت رو با مناسب‌ترین قیمت جمع کنیم. منتهی اول‌ازهمه باید بدونیم با این کامپیوتر چه‌کاری می خوایم انجام بدیم. بنابراین با توجه به نوع کاربری و انتظاری که از کامپیوترمون داریم، میایم اونو به 3 دسته تقسیم‌بندی می‌کنیم:

کامپیوترهای خانگی و اداری

دسته اول: کامپیوترهای رده پایین (خانگی و اداری)

این دسته شامل کامپیوترهایی میشه که افراد به وب گردی، دیدن فیلم و گوش دادن موسیقی می پردازن و همچنین با نرم‌افزارهای آفیس مثل Word و Excel و PowerPoint کار می کنن. این دسته نیاز به پردازش گرافیکی خاصی ندارن بنابراین ارزان‌ترین کامپیوترها در این دسته قرار میگیرن.

کامپیوترهای طراحی دوبعدی

دسته دوم: کامپیوترهای میان رده (پردازش گرافیکی سبک)

این دسته علاوه بر کارهایی که دسته اول انجام میدن، با نرم‌افزارهای ویرایش عکس مثل فتوشاپ به‌صورت دوبعدی و یا نرم‌افزارهای طراحی مثل اتوکد Autocad کار می کنن. در کل نرم‌افزارهایی که پردازش گرافیکی خیلی سنگینی را ندارن توی این دسته قرار میگیرن.

کامپیوترهای طراحی سه بعدی

دسته سوم: کامپیوترهای رده‌بالا (پردازش گرافیکی سنگین)

در این دسته کسانی هستن که با نرم‌افزارهای گرافیکی 3 بعدی مثل 3DMAX و Soliwork کار می کنن و برای طراحی‌های حرفه‌ای خودشون عملیات رندر کردن رو انجام میدن. این دسته نیاز به پردازش گرافیکی سنگینی دارن. افرادی که بازی‌های حرفه‌ای هم انجام میدن توی این دسته قرار می گیرن.

پس به‌طورکلی اول باید ببینیم کامپیوتری که می خوایم بخریم توی کدوم دسته قرار میگیره و با توجه به اون به سراغ انتخاب قطعات مورد نظرمون بریم. طبیعیه که هر چی انتظارمون از کامپیوتر بیشتر باشه باید براش هزینه بیشتری پرداخت کنیم تا خدای‌نکرده هنگام کار دچار کندی سرعت و مشکل نشیم.

حالا که از بین این 3 دسته متوجه شدیم که جزء کدومشون هستیم میریم نکاتی که توی خرید یک پردازنده مهم هستن رو باهم بررسی می‌کنیم:

اینتل یا ای ام دی

1- انتخاب بین دو برند اینتل (Intel) و ای‌ام دی (AMD)

توی بازار کامپیوتر دو شرکت تولیدکننده CPU به نام اینتل Intel و ای‌ام دی AMD وجود داره. هر کدوم از این دو برند مزایا و معایب خاص خودشون رو دارن که من به اصلی‌ترین تفاوت‌های اونا اشاره می‌کنم.

  • پردازنده‌های AMD قیمتشون نسبت به اینتل پایینتره ولی در مقابل Intel عملکرد بهتری در پردازنده‌های رده بالاش داره.
  • پردازنده‌های AMD نسبت به Intel هسته‌های بیشتری دارن بنابراین قابلیت انجام دادن چندین کار به‌طور هم‌زمان رو دارن ولی در مقابل Intel قدرت بیشتری توی انجام کارها داره و همچنین هنگام کار حرارت کمتری تولید می کنه.
  • پردازنده‌های AMD به‌تنهایی پردازش گرافیکی نسبتاً خوبی دارن ولی در مقابل Intel در کنار یک کارت گرافیک مجزا محشره و عملکرد بهتری داره.

اگه انتخاب بین یکی از این دو برند Intel و AMD براتون سخته و از طرفدارای دو آتیشه هیچ کدوم نیستین و نتونستین تصمیم بگیرین به شما پیشنهاد میدم که اینتل رو انتخاب کنین چون اکثریت پردازنده‌ها و مادربردهای بازار رو برند اینتل تشکیل داده و در کل راندمان سیستم‌های مبتنی بر اینتل یه سرو گردن بالاتر از سیستم‌های مبتنی بر AMD هستش.

نسل های پردازنده

2- نسل پردازنده

با توجه به پیشرفتی که توی حوزه ساخت سخت‌افزار وجود داره، دو برند تولیدکننده پردازنده، هرساله نسل جدیدی از پردازنده‌های خودشون رو ارائه میدن. هر نسل نسبت به نسل قبلی قدرت بیشتر و همچنین مصرف انرژی کمتری داره و به طبع قیمت اونم بالاتر میره. پس توی انتخاب پردازنده دقت کنین که چه نسلی از پردازنده رو خریداری می کنین، چون توی انتخاب مادربرد خیلی تأثیر گذاره.

نسل اول پردازنده‌های اینتل توی سال 2008 معرفی شد که نهیلم نام داشت و نسل دوم توی سال 2011 ارائه شد و سندی بریج نام گرفت و از اون سال به بعد هرساله نسل جدیدی توسط اینتل به بازار عرضه میشه که در ادامه به اون اشاره می‌کنم:

نسل اول نهیلم Nehalem 2008
نسل دوم سندی بریج Sandy Bridge 2011
نسل سوم آیوی بریج Ivy Bridge 2012
نسل چهارم هسول Haswell 2013
نسل پنجم برادول Broadwell 2014
نسل ششم اسکای لیک Skylake 2015
نسل هفتم کبی لیک Kaby Lake 2016
نسل هشتم کافی لیک Coffee Lake 2017

روش تشخیص نسل پردازنده:

از طریق نام پردازنده به‌راحتی می تونیم متوجه بشیم که متعلق به چه نسلی هستش. به‌طور مثال پردازنده Core i7-6700 متعلق به نسل ششم هستش. چون با عدد 6 شروع‌شده.

سوکت پردازنده

3- سوکت پردازنده

هر پردازنده توسط یه سری اتصالات به مادربرد وصل میشه. به این اتصالات اصطلاحاً سوکت میگیم. سوکته مربوط به نسل‌های مختلف پردازنده اندازه هاشون باهم فرق می کنن. اسم سوکت با تعداد پایه‌های اون بیان میشه مثلاً وقتی میگن سوکت 1155 یعنی سی پی یو از طریق 1155 تا پایه به مادربرد وصل شده. پس توی انتخاب مادربرد باید سوکت پردازنده اون رو هم در نظر داشته باشین.

سری پردازنده

4- سری پردازنده

تولیدکننده‌های پردازنده اومدن محصولاتشون رو به رده‌های مختلف برای مصارف مختلف تقسیم‌بندی کردن. با توجه به دسته‌بندی‌هایی که ما در ابتدای مقاله راجع به اون صحبت کردیم، میتونیم بگیم که هر دسته از کدوم سری پردازنده باید استفاده کنه:

دسته اول: از سری Celeron, Pentium در نسل‌های جدید که دو هسته‌ای و دو رشته‌ای هستن استفاده کنن.

دسته دوم: از سری Core i3 و Core i5 که چهار هسته‌ای و 4 رشته‌ای هستن استفاده کنن.

دسته سوم: از سری Core i7 که چهار هسته‌ای و هشت رشته‌ای هستن استفاده کنن.

قدرت پردازنده

5- فرکانس یا قدرت پردازنده

قدرت یه پردازنده برحسب گیگاهرتز (ghz) بیان میشه. این قدرت در کنار هسته ارزش پیدا می کنه و چون هر هسته خودش حکم یه سی پی یو مجزا رو داره، وقتی میگیم یه پردازنده 2 هسته ایه و 3 گیگاهرتزه (دو تا 3 گیگاهرتز فعاله) و قدرتش از یه پردازنده 4 هسته‌ای که 2.8 گیگاهرتزه (چهار تا 2.8 گیگاهرتز فعاله) ضعیف تره.

حافظه مخصوص پردازنده

6- حداکثر حافظه رم پشتیبانی شده پردازنده

هر پردازنده از نوع به خصوصی از حافظه رم و مقدار حجم خاصی پشتیبانی می کنه و تولیدکننده توی مشخصات اون سی پی یو اونو می نویسه. بنابراین زمانی که می خواین یه سی پی یو انتخاب کنین باید به این موضوع خیلی دقت کنین. مثلاً پردازنده Core i5-6400 حداکثر 64 گیگابایت حافظه رم DDR4 پشتیبانی می کنه.

سرعت کامپیوتر

جمع بندی

انتخاب پردازنده خوب توی سرعت و عملکرد یه سیستم کامپیوتری خیلی تأثیر گذاره بنابراین باید زمانی که میخوایم یه کامپیوتر جدید بخریم نکات مهمی رو رعایت کنیم. اول باید مشخص کنیم که برای چه مصرفی می خوایم کامپیوتر رو استفاده کنیم و با توجه به اون بریم سراغ موارد زیر:

  1. برند اینتل می خوایم یا AMD.
  2. از چه نسل پردازنده‌ای می خوایم استفاده کنیم.
  3. چه سوکت پردازنده‌ای انتخاب کنیم که مادربرد ما از اون پشتیبانی کنه.
  4. از کدوم یک ازسری‌های Celeron, Pentium, Core i3, Core i5, Core i7 استفاده می‌کنیم.
  5. چه فرکانس یا قدرتی از پردازنده مون انتظار داریم.
  6. با انتخاب پردازنده مون، باید از کدام نوع حافظه رم و با چه میزان قدرتی استفاده کنیم.

بعدازاینکه مراحل بالا رو انجام دادیم و یک‌به‌یک اونارو بررسی کردیم انتخاب‌های ما محدودتر میشه و مثلاً به 4 یا 5 مورد میرسه. درنهایت با مقایسه اونا ازلحاظ فنی و قیمتی به بهترین انتخاب پردازنده می‌رسیم.

امیدوارم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.
لطفاً از طریق بخش زیر نظرات و پرسش های خود را مطرح فرمایید.

کامپیوتر چیست؟ چگونه متخصص کامپیوتر شویم و از آن کسب درآمد کنیم؟
راهنمای خرید حافظه رم کامپیوتر

5 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سعید
    2019-10-29 12:50

    خیلی توضیح خوب و کاملی بود

    پاسخ
    • مدیر سیستم
      2019-10-29 16:57

      خوشحالم از اینکه این مقاله براتون مفید بود

      پاسخ
  • خسته نباشید.مقاله خوبی بود فقط من واقعا موندم باید با چ گرافیکی مچ کنم cpu رو.یعنی میخام i7 6700k بگیرم ولی نمیدونم با چ گرافیکی خوب جواب میده ب طوری ک بیشتر از 4 تومن هم قیمت گرافیک نباشه.شما پیشنهادی دارید؟

    پاسخ
  • سعید
    2020-04-03 13:23

    عالی بود

    پاسخ
  • واقعا خیلی خوب و واضح توضیح دادین

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست